Geschiedenis

Print

Böhler Nederland

Het voormalige Böhler B.V. te Amsterdam is ontstaan uit een fusie tussen Schoeller-Bleckmann en het toenmalige Böhler Nederland N.V. in 1978.

Schoeller-Bleckmann werd al in 1937 vertegenwoordigd door een eigen verkoopmaatschappij in Rotterdam en Böhler werd sinds 1939 vertegenwoordigd middels handelsfirma v.d. Vliet. Deze vertegenwoordiging werd in 1956 overgenomen door de firma Buma en Co, welke vier jaar later werd overgenomen door Böhler. De naam werd daarbij dan ook veranderd in Böhler Nederland N.V.

Een jaar na het samen gaan van Schoeller-Bleckmann en Böhler Nederland N.V. betrekken zij samen een nieuw gebouw aan de Isolatorweg in Amsterdam. Op dat moment wordt ook de naam veranderd in VEW Edelstaalfabrieken B.V.


Tien jaar later, in 1989, krijgt de onderneming een nieuwe naam, namelijk Böhler B.V.

Gedurende de jaren 90 stoot Böhler de productgroepen perslucht en lastechniek af om zich beter op de verkoop van gereedschapsstaal en sneldraaistaal te kunnen richten, aangevuld met een ruim complementair programma.

Na het tot stand komen van de Böhler-Uddeholm groep in 1991 betrekt ook Uddeholm B.V. in juni 1994, als zelfstandige verkooporganisatie het pand aan de Isolatorweg in Amsterdam.
 

Uiteindelijk worden in 2006 de Belgische en Nederlandse vestigingen van Böhler en Uddeholm samengevoegd tot het huidige Böhler Uddeholm B.V. Binnen deze organisatie functioneert Böhler Nederland als een van de vier divisies, en is daarbij verantwoordelijk voor de verkoop van Böhler producten op de Nederlandse markt.De Böhler groep

De Böhler groep heeft al ruim 130 jaar een rijke traditie op het gebied van de staalproductie.

Gebrüder Böhler & Co werd in 1870 in Wenen opgericht, waarna in 1894 Kapfenberg's staalfabriek werd overgenomen. Gedurende haar geschiedenis heeft Böhler altijd bekend gestaan om haar vakmanschap en nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo werd aan het begin van de 20e eeuw het toen revolutionaire "Böhler Rapid" sneldraaistaal ontwikkeld. Waardoor Kapfenberg de grootste afnemer van Wolfraam ter wereld werd.  In 1950 werd na 2 jaar testen de eerste Strangguss installatie in gebruik genomen. En in 1967 werd begonnen met de bouw van de speciaal staalfabriek, waarbij een begin werd gemaakt aan de ontwikkeling van de ESR (Electro Slag Remelting) faciliteiten.


Begin zeventiger jaren werden de 45MN hydraulische pers en de sx 55 roterende smeedmachine in gebruik genomen. In 1988 werd het modernste Mehrlinien walzwerk ter wereld in gebruik genomen, dat tot op dit moment uniek is in de wereld. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van de vele ontwikkelingen die Böhler in haar rijke geschiedenis heeft bewerkstelligd.

Halverwege de jaren zeventig werden Böhler, Schoeller-Bleckmann en de Steirische Gusstahlwerke AG samengebracht tot de Verenigde Edelstahlwerke (VEW). In de jaren tachtig werd de VEW weer opgesplitst, waardoor Böhler weer op eigen benen komt te staan. In 1990 koopt Voest-Alpine Stahl AG in Oostenrijk het Zweedse Uddeholm AB waarop in het daarop volgende jaar de Böhler-Uddeholm AG in het leven wordt geroepen. Deze firma werd vervolgens in de jaren 1995-1996 succesvol naar de Weense beurs gebracht.

In 2008 koopt Voest-Alpine A.G., de Böhler Uddeholm groep weer terug waardoor Böhler Uddeholm A.G. weer verdwijnt van de weense beurs. Böhler Uddeholm is nu de Edelstaal divisie binnen het Voest-Alpine concern.Top
Zoeken